Naturreservat i Stockholm: Vandring i Stockholms natur

I vår livliga huvudstad finns en oväntad och underbar värld av naturreservat. Dessa gröna oaser erbjuder både lokalbefolkningen och besökare en perfekt flykt från stadens brus och är idealiska platser för att vandra och återuppliva sinnet. Artikeln vänder sig till dig som är intresserad av vandringar i både naturskön miljö och mer urbana samt ger en djupgående titt på några av de bästa naturreservaten i och omkring Stockholm.

Upptäck Stockholms naturreservat

Stockholms naturreservat är inte bara avgörande för att bevara den biologiska mångfalden, utan är också platser för rekreation som vandring, fågelskådning och fotografering. Varje naturreservat har sin egen unika karaktär och erbjuder olika typer av landskap – från djupa skogar till våtmarker och klippiga kustlinjer. I Stockholms finns det så många som 330 naturreservat, här följer några av dem.

 1. Tyresta naturreservat – Känt för sina uråldriga skogar och djupa sjöar, perfekt för både dagsturer och längre vandringar.
 2. Lida naturreservat – Populärt för sitt varierande landskap som omfattar skogar, sjöar och öppna landskap, med aktiviteter som vandring och mountainbiking.
 3. Flatens naturreservat – Beläget nära staden, perfekt för kortare utflykter med fokus på lugna skogspromenader och kanotutflykter på Flatensjön.
 4. Paradisets naturreservat – Erbjuder en känsla av avskildhet med dess trolska skogar och mossklädda stenar, idealiskt för de som söker lugn och ro.
 5. Nackareservatet – Sträcker sig mellan Stockholm och Nacka, och är ett populärt område för såväl vandring som golf och skidåkning på vintern.
 6. Bogesundslandet – Ett stort område nära Vaxholm som erbjuder riklig skogsmark, historiska monument och varierade vandringsleder.
 7. Svartsjölandskapet – Beläget på Färingsö i Mälaren, känd för sitt rika djur- och fågelliv samt historiska sevärdheter som Svartsjö slott.
 8. Görvälns naturreservat – Ett varierat landskap med allt från skog till strandlinjer vid Mälaren, populärt för både promenader och fiske.
 9. Brunnsviken – En del av Kungliga Nationalstadsparken, erbjuder lättillgängliga naturstigar och vacker utsikt över vattnet, perfekt för en snabbare utflykt.
 10. Sörmlandsleden – Även om det inte är ett naturreservat per se, sträcker sig denna vandringsled genom flera naturreservat och erbjuder över 100 mil av vandringsleder som går igenom Stockholm och Sörmland.

De bästa naturreservaten i Stockholm

Är det första gången du ska vandra i Stockholms natur rekommenderar att välja någon av dessa tre nedanstånde naturreservat som anses vara bland de bästa och mest vackra:

Lida naturreservat

Sydväst om Stockholm, i Botkyrka kommun, hittar du Lida friluftsområde och naturreservat, ett populärt utflyktsmål för både naturälskare och äventyrsökare. Reservatet kännetecknas av dess varierade terräng som inkluderar allt från skogbeklädda kullar till öppna vatten och våtmarker. Det finns flera vandringsleder här, designade för olika svårighetsgrader, och området är även välbesökt under vintermånaderna för längdskidåkning och isfiske.

Flatens naturreservat

I Flatens naturreservat är ett av de största i Stockholmsområdet och här kan man skåda både korp och älg.

Flatens naturreservat, beläget i det natursköna området kring Flatensjön i södra Stockholm, är ett idealiskt ställe för de som söker lugn och ro. Naturreservatet är speciellt uppskattat för sina vandrings- och cykelvägar samt för sina utmärkta möjligheter till fågelskådning. Sjön är en central punkt för rekreation, där besökare kan njuta av paddling och fiske under de varmare månaderna.

Paradisets naturreservat

Paradisets naturreservat, som ligger en kort bilresa från centrala Stockholm, erbjuder en mer avskild miljö. Denna pärla är känd för sin trolska urskog och lummiga terräng, vilket gör det till en favorit för vandrare som söker stillhet och en djupare naturupplevelse. Vandringslederna här slingrar sig genom gammelskog och över mjuka mossbeklädda markpartier, och är särskilt vackra under höstens färgsprakande lövspridning.

Att tänka på när du vandrar i Stockholms naturreservat

När du utforskar naturen i och runt Stockholm är det viktigt att göra det ansvarsfullt. Här är några tips att tänka på:

 1. Planering är nyckeln: Kolla upp reservatets regler och rekommendationer innan ditt besök. Det är också klokt att informera någon om dina vandringsplaner och beräknad återkomsttid.
 2. Respektera naturen: Håll dig till markerade stigar för att skydda den känsliga floran och faunan. Ta med allt ditt skräp ut ur reservatet och undvik att plocka växter eller störa djurlivet.
 3. Var förberedd för väder och terräng: Anpassa din utrustning efter väderförhållandena. Bra vandringsskor, vatten, snacks och eventuellt en karta eller GPS är viktiga att ha med.

Vandring i Stockholms innerstad

För de som föredrar en mer urban vandringserfarenhet, erbjuder Stockholm många intressanta rutter som kombinerar både historiska sevärdheter och natursköna vyer. En populär rutt är att vandra i Stockholms vackraste kvarter, längs med vattnet runt Kungsholmen eller utforska Djurgårdens många stigar som snirklar sig genom både parklandskap och längs med vattenkanten. Och när du ändå är i Stockholm, vandra förbi eller besök någon av alla Stockholms sevärdigheter.

Oavsett om du är en ivrig långdistansvandrare eller bara njuter av en kort promenad, finns det en vandringsupplevelse som passar alla i Stockholm, både i stadskärnan och i stadens naturområden. Så ta på dig vandringskängorna och upptäck allt vad denna fantastiska stad har att erbjuda!