Stockholms vackraste kvarter

Stockholm är en riktig pärla och det finns fantastiskt många fina byggnader som bidrar till den imponerande helhetsbilden. De flesta kvarter har något att erbjuda, men det finns några som verkligen sticker ut i mängden. Det kan bero på en annorlunda byggnadsstil, att bostäderna har en intressant historia eller att de som bor i kvarteret helt enkelt tar extra bra hand om sitt bostadsområde. Här tar vi reda på vilka kvarter som är extra värda att besöka nästa gång du ska göra en stadsvandring i vår vackra huvudstad.

Om du bor i något av de områden som finns med här kan du också bidra till Stockholms skönhet. Har du fönster som vetter mot gatan kan du till exempel se till att de är fint inramade med gardiner, är vackert upplysta och kanske du till och med kan ha fönsterblommor som bidrar till den vackra stadsbilden. Ett tips – köp fönsterlampor och tänd dem så fort som skymningen faller för att sprida skönhet runt omkring dig.

Lärkstaden med sina tegelhus

Mysiga lilla Lärkstaden som ligger mellan Odengatan, Karlavägen och Valhallavägen är rätt ovanlig. Stilen påminner mest om engelskt sekelskifte, med bruna och rustika tegelhus som inte alls liknar resten av Stockholms hus. Här finns även trappor, valv och koppardetaljer som ger hela området en medeltidskänsla. Arkitekturen har inspirerats av England och Stormaktstiden. Engelbrektskyrkan är den mest framträdande byggnaden i området.

Kvarteret Krubban är historiskt

Kvarteret Krubban på Östermalm är stort och öppet, med en samling av historiska byggnader från tre olika epoker. Här ligger museum, förskolor, kontor och privata boenden sida vid sida och det är en fantastisk plats att besöka för dig som är intresserad av olika epokers byggnadsstilar. Det går att se 1700-talets malmgård, 1800-talets regemente och 1930-talets museibygge.

Alla byggnader i kvarteret förvaltas av Statens fastighetsverk och stora delar av kvarteret är klassificerat som ett byggnadsminne. De måste därför både bevaras och vårdas, och får inte ändras hur som helst. Men kvarteret Krubban är i högsta grad ett levande kvarter där invånare och företag blomstrar.

Grubbensringen med den cirkulära parken

Grubbensringen är ett tyst bostadsområde i Kungsholm med en kyrka och två torn som ser ut över kanalen nedanför. Området St. Erik rymde en gång både tegelbruk, kvarn och sjukhus. Allt ägdes av familjen Grubb.

I mitten av 1800-talet grundades en anstalt för fattiga och arbetslösa här i den lantliga utkanten av Kungsholmen. Den herrgårdsliknande arkitekturen troddes stärka människorna och inspirera dem till ett bättre liv. På 1920-talet gjordes området om till ett konventionellt sjukhus, S:t Eriks sjukhus. Idag är byggnaderna flera lägenhetshus som har renoverats och förvandlats till vackra terrakottafärgade hus.

Portentrén ligger på Fleminggatan 24. När du kommer in i den cirkulära Grubbensparken, lägger du direkt märke till de två hästskoformade byggnaderna som omger parken. Det är de två bostadshusen som kallas Grubbensringen.