Sevärdheter i Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad och här finns mycket att se och uppleva. Det finns museer, biografer, restauranger, en djurpark, samt ett tivoli som man måste uppleva om man besöker Stockholm. Stockholm har också många restauranger och caféer med uteserveringar som är värda att besöka om man vistas här. Stockholms hjärta ”Gamla stan” är en stadsdel som man även måste besöka. Gamla stans gator är gjorda på kullersten och här finns många mysiga butiker, byggnader och caféer. Varje år brukar det hållas en julmarknad i Gamla stan, Stortorgets julmarknad. Då ställer de upp massa stånd där man kan köpa allt från våfflor till kardat ull. I Gamla stan ligger också det kungliga slottet som har stått här sedan 1200-talet och är en attraktiv sevärdhet för framför allt turister som besöker Stockholm. Arkitekten hette Nicodemus Tessin och slottet är byggt i barockstil.

Gröna Lund

Mitt i Stockholm, på Djurgården ligger en av Sveriges största nöjesfält, Gröna Lund. Gröna Lund eller grönan som det ofta kallas är ett nöjesfält som grundades år 1883 och har sedan dess haft miljontals besökare. Det finns 29 stycken attraktioner på grönan för både stora och små. Det är allt från berg-och dalbanor till radiobilar. Förutom alla åkattraktioner finns det också många stånd med både mat, godis och glass. Det finns också fyra restauranger på Gröna Lund om man vill äta annat än mat från ett stånd. På somrarna har grönan ofta konserter och då kommer ofta kända artister dit och uppträder.

Skansen

Mitt emot Gröna Lund ligger en djurpark som kallas Skansen. Skansen har både exotiska och nordiska djur såsom sälar, björnar, älgar, vargar, renar, apor, lemurer, ödlor, spindlar, fåglar och mycket mer. På det man kallar ”lill-skansen” får man även gå in och klappa djuren och uppleva dem på nära håll. I Skansen – akvariet kan man hitta exotiska djur och får träffa lemurer på nära håll. Det finns bland annat grodor, ödlor, spindlar, fiskar och ormar inne på Skansen-akvariet. Det är en mycket trevlig upplevelse och värt att besöka om man ska besöka Stockholm.

Nordiska museet

Nordiska museet ligger i Stockholm och är väl värt att besöka om man är i Stockholm. På nordiska museet får man uppleva hur människor levde förr. Där kan man se hur människorna åt och klädde sig förr i tiden. Museet grundades år 1873 av Artur Hazelius och har haft många besökare sedan dess. På Nordiska museet finns ett antal utställningar om hur tiden var förr. Några av utställningarna är ”Dukade bord”, ”Folkhemslägenheten” och ”Folkkonst.

Cosmonova

På Naturhistoriska museet kan man hitta Cosmonova. Cosmonova är en kupolformad biosalong där man kan uppleva filmer på ett helt annat sätt än på vanlig biograf. Duken rör på sig så det känns som att man själv förflyttar sig själv. På så sätt får man en väldigt intensiv upplevelse och det känns nästan som om man vore med i filmen. Duken är 760 kvadratmeter stor och är världens största duk för biografer. Idag spelas lite olika filmer på Cosmonova, det är till exempel ”Sköldpaddans resa”, ”Oceans”, samt ”Superpower dogs”.