
Det råder ingen tvekan om att allt blivit dyrare i Sverige. I vår huvudstad märks skillnaderna extra tydligt efter att inflationen nådde 9,7 % under hösten, ett besked som nyligen lämnades av Riksbanken.
Din pizza kan kosta 140 kronor redan nästa år

Stockholmare som njuter av restaurangbesök kan förvänta sig dystra besked gällande snabbmat som pizza och kebab. Enligt Stockholms Handelskammare pekar allt på att en Vesuvio kommer kosta 139 kr istället för det nuvarande snittpriset på 120 kr.
Många som bor i villa har redan börjat se över möjligheterna att sänka kostnaderna i hemmet. Ett av de enklaste sätten är att jämföra elbolag mot varandra för att få billig el till huset, särskilt när bränsle- och energikostnaderna skenat efter kriget i Ukraina.
Vad du kan göra själv för att dämpa inflationen
Förutom att se över ditt elavtal kan du även använda dig av andra användbara knep. I listan nedan finner du några av de vanligaste:
- Bind räntan på bolånet. Detta är ett bra sätt att sänka månadskostnaden för ditt bolån, i synnerhet om du har ett rörligt sådant.
- Spara mer. Det kan låta som en tuff uppgift att spara när inflationen är hög, men det är då det är som allra viktigast att lägga undan pengar.
- Skala ned på konsumtionen. Det är onödigt att shoppa efter prylar när priserna stiger, vänta hellre in att inflationen sjunker och försök att spendera mindre på nöjen.
- Laga mer mat hemma. Många svenskar beställer hämtmat eftersom det är bekvämt, men du kan spara tusentals kronor på att laga maten på egen hand.
- Gå igenom alla abonnemang och jämför dem för att pressa ned priset. Det finns mycket du kan spara på gällande löpande kostnader, framförallt mobilabonnemang och bredbandsavtal där du ofta hittar pågående kampanjer och rabatter.
Högsta inflationen sedan 1991
I en artikel i Aftonbladet kan man läsa att kostnaderna för el och bränsle ökat allra mest under hösten. SCB som tar fram statistiken kring inflationen visade också på rejäla ökningar i priset på kött, mjölk, ost, bröd och kaffe.
En inflationstakt på 9,7 % är tyvärr historisk eftersom liknande nivåer inte går att hitta sedan 1990-talet i Sverige. De som bor i Stockholm får tyvärr ta den största smällen eftersom huvudstäder i regel alltid är dyrare i genomsnitt.