Stadsvandringar i Stockholm – Vad kostar det?

Visst är det mysigt att själv bara strosa runt i Stockholm och stanna till där du vill. Det finns hur mycket som helst att se på och besöka, som till exempel Stockholms slott, Vasamuseet, vackra Djurgården och nöjesparken Gröna Lund. Ibland kan det ändå vara trevligt med en stadsvandring som kostar en liten slant, då får du samtidigt lära dig om det du får uppleva kring vandringen. Några trevliga och intressanta stadsvandringar i Stockholm kan du läsa om nedan.

Vandring på Södermalm

En guidad vandring genom Södermalms historiska kvarter är aldrig fel. Du får under vandringen lära dig hur de odlade tobak där under 1600-talet. Du passerar pipbruket som fanns där på 1700-talet, och Aspelins kända tobaksfabrik som låg på Södermalm på 1800-talet. Guiden berättar om tobaksarbetarnas hårda och långa arbetsdagar och om tobakshandlarna som kämpade hårt mot de höga priserna. Denna vandring passa både unga som gamla, och du kan gå vandringen året om. Priset är 200 kronor för två personer, tar cirka en och en halv timme och genomförs i grupp.

Gamla stan–Riddarholmen

Är du i Stockholm måste du bara gå denna spännande vandring i Gamla stan. Guiden berättar om sjukdomar som rådde här, barnbördshus, otrogna kvinnor och män och om älskarinnor till uppsatta och betydelsefulla män. Vandringen slutar på fagra Riddarholmen och på den ön har det också hänt smarriga hemligheter, som du nu får höra om vanligt folk och om kungligheter. Vandringen kan du göra januari–september och priset är 150 kronor per person.

Spökvandring

Vågar du gå på en spökvandring i Gamla stan? Gillar du spännande berättelser bör du göra det, för på vandringen visar och berättar en duktig spökguide om kusliga ställen i Gamla stan. Du vandrar genom mörka gator, trånga gränder och ruggiga källare och vem vet kanske du hör steg som om någon smyger efter dig. Vandringen är till för både stora och små, sker mars–november, tar cirka en och en halv timme och priset är 200 kronor per person.

Gatukonst

Varför inte gå en stadsvandring och se på konst från okända talanger. Gatukonsten har blivit alltmer vanligt i Stockholm under de senaste åren och du kan se allt från fågelholkar, rådjur och rondellhundar. Samtidigt som du passerar dessa underbara konstverk berättar en guide om konstnärliga uttryck och hur samtidens konst ser ut. Vandringen tar cirka 90–120 minuter, kan bokas året runt och priset är 299 kronor per person.

Vandring genom Gamla stan

Om du är intresserad av historiska händelser i Gamla stan, som till exempel om myten om S:t Göran och Draken och om Stockholms blodbad, får du inte missa denna spännande vandring. Vandringen går genom Gamla stans gränder och passar alla åldrar, sker juni–augusti, tar cirka 75 minuter och priset är 150 kronor.

Abba båtsightseeing

Om du tycker om Abba, kommer du troligtvis gilla denna båtsightseeing. Medan du åker runt i en båt på Djurgården, får du lyssna på Abbas musik och guiden berättar om platser i närheten som är kopplade till dem. Du kommer se en del av de platser där stora delar av filmen Abba The Movie spelades in, och även platser där många berömda bilder av gruppen är tagna. Båtturen tar cirka 50 minuter, passa stora som små och priset är 220 kronor per person, barn under sex år får följa med gratis.